edward-bach
Dr Edward Bach

Een korte introductie over Dr. Edward Bach. Er is veel meer over hem te vertellen, hieronder dan ook maar een beknopt overzicht van het leven en werk van Dr. Edward Bach.

Dr. Edward Bach (1886-1936) was een arts, homeopaat en bacterioloog, die zijn leven heeft gewijd aan het zoeken naar de zuiverste methode van genezen.

, geloofde hij dat de gemoedstoestand een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en genezen van ziekten.

Dr. Bach, net als veel artsen tegenwoordig, was ervan overtuigd dat de geestelijke toestand van de mens een belangrijke rol speelt in het gezond blijven en in het herstel van een ziekte. Hij wilde een middel ontdekken dat de oorzaak aanpakt, in plaats van het gevolg. 

Nadat Dr. Bach 38 verschillende negatieve gemoedstoestanden had benoemd en hij jarenlang het platteland had verkend, slaagde hij erin 38 bloesems te vinden voor iedere verschillende negatieve gemoedstoestand. In 1934 besloot hij een centrum voor zijn werk te maken. Hij koos Mount Vernon, een klein huis in Sotwell, Oxfordshire. Hij verbleef de laatste jaren van zijn leven in Mount Vernon, ook wel bekend als het Bach Centre, en daar voltooide hij zijn onderzoek.

Toen hij in 1936 stierf had hij een compleet systeem ontwikkeld van 38 bloesemremedies. Elke remedie (op één na, namelijk Rock Water) is bereid uit de bloesems van planten, bomen en struiken. Deze bloesemremedies behandelen de persoon in plaats van de ziekte of de symptomen.

Tegenwoordig worden deze veilige, milde remedies over de hele wereld gebruikt als zelfhulpmiddel. Ook worden ze toegepast door artsen, natuurgeneeskundigen, psychotherapeuten, tandartsen, dierenartsen, enz. Door de jaren heen zijn in het Dr. Edward Bach Centre in het Engelse Mount Vernon duizenden reacties ontvangen van patiënten en consulenten, die getuigen van de effectiviteit van deze bloesemremedies.

De remedies hebben tot doel de patiënt te ondersteunen in zijn/haar strijd tegen ziekte, door emotionele factoren als neerslachtigheid, angst en trauma te behandelen die genezing mogelijk belemmeren. Zij kunnen ook preventief worden gebruikt in tijden van grote zorgen en stress en zijn met name behulpzaam voor velen, die zich over het algemeen vermoeid en ongezond voelen zonder dat daar een specifieke medische diagnose voor te vinden is.

De remedies kunnen op zich gebruikt worden of in combinatie met medische of andere behandelingsmethoden. Zij hebben geen nadelige invloed op de werking van geneesmiddelen of behandelingsmethoden. De remedies zijn volkomen veilig, hebben geen ongewenste bijwerkingen en zijn niet verslavend. Ze hebben een milde werking en kunnen gebruikt worden door mensen van alle leeftijden, door baby's zowel als ouderen. Ze zijn ook heilzaam voor dieren en planten.

Het is belangrijk om er op te wijzen dat de remedies niet bedoeld zijn om medische behandeling te vervangen. Als klachten en symptomen niet verdwijnen is het noodzakelijk uw arts te raadplegen.